Bij het aanschaffen van een nieuwe vaatwasser is het eerste dat je bepaalt, heb ik een inbouwexemplaar of een vrijstaand model nodig? Wanneer je uiteindelijk tot de conclusie bent gekomen dat jouw keuken vraagt om een inbouwvaatwasser, blijven er echter nog genoeg vragen over die je kunnen helpen bij de aanschaf van jouw ideale vaatwasser. Je wilt vanzelfsprekend, net als iedereen, namelijk  de beste machine voor jouw keuken, lees daarom onderstaande tips goed door en het kopen van die inbouwvaatwasser wordt een fluitje van een cent.

De grootte van de vaatwasser

Juist bij een inbouwvaatwasser is het erg belangrijk om een machine met de juiste afmetingen te selecteren, alleen op deze manier sluit je vaatwasser namelijk naadloos aan bij de rest van de keuken. De standaard grootte van een vaatwasser, inbouw- of vrijstaand, is 85 centimeter hoog en 60 centimeter breed. Daarnaast is de hoeveelheid aan vaat die er inpast van belang, in een vaatwasser met een standaard grootte passen bijvoorbeeld twaalf couverts. Een vaatwasser van 45 centimeter biedt echter maar plaats aan acht of negen couverts. Eén couvert staat gelijk aan het eetgerei dat nodig is voor één persoon. Het kan zijn dat jouw huishouden kleiner of juist groter is, waardoor je een minder grote of grotere inbouwvaatwasser nodig hebt.

Het energieverbruik van de vaatwasser

Een vaatwasser verbruikt logischerwijs energie die je niet zou verbruiken bij het afwassen met de hand. Daarom is het voor velen dan ook van belang dat een vaatwasser energiezuinig is. De meeste nieuwe modellen hebben energielabel A+++, dat gelijk staat aan erg energiezuinig. Uiteraard zijn deze machines wel wat duurder. Met betrekking tot het energieverbruik van een inbouwvaatwasser geldt namelijk; hoe zuiniger, hoe duurder. Een vaatwasser met energielabel D slurpt bijvoorbeeld een enorme hoeveelheid energie op, máár zal wel een stuk vriendelijker zijn voor de portemonnee.

De luxe van de vaatwasser

Ook wat betreft de luxe van de vaatwasser, denk hierbij aan de hoeveelheid geavanceerde functies en de portie geluid die het apparaat voorbrengt, geldt; hoe duurder, hoe luxueuzer. Functies als een beladingssensor, extra kinderbeveiliging, een lcd-scherm of een aquastop zullen stuk voor stuk voor een hoger prijskaartje zorgen, máár dan krijg je ook wat. Ook wanneer je een inbouwvaatwasser die geen tot bijna geen geluid maakt, wenst te kopen, zal je bij de duurdere modellen moeten kijken. Je zult je dus moeten afvragen welke functies je wel en niet in je vaatwasser terug wilt zien. Aan jou de keus!