Je hond of kat is zichzelf continu aan het krabben en lijkt gek te worden van de jeuk. Dit is een teken dat hij vlooien met zich meedraagt. Vaak kom je er pas achter als het halve huis al besmet is. Wil je de vlooien bestrijden? Pak het professioneel aan!

Zelf vlooien bestrijden?

Vlooien verspreiden zich via je huisdier door het hele huis. Vlooien kunnen niet vliegen, maar wel heel goed springen! Het is natuurlijk het mooiste als je kunt voorkomen dat er vlooien in huis komen. Er zijn verschillende middelen op de markt voor huisdieren om ze te beschermen tegen vlooien. Deze middelen zijn over het algemeen effectief als ze regelmatig aangebracht worden. Als je huisdier al last heeft van vlooien is het helaas te laat voor een anti vlooienmiddel. Er zullen geen nieuwe vlooien meer op je huisdier af komen, maar ze zitten helaas wel al in huis. Het is belangrijk om de vloeren en plinten goed te stofzuigen en te dweilen. Daarnaast is het ook aan te raden om dieren kleedjes en beddengoed te wassen op 60 graden, dit overleven de vlooien en hun eitjes niet. probeer daarnaast om besmette spullen niet naar andere ruimtes te verplaatsen. Probeer de vlooien binnen één ruimte te houden! Met een beetje geluk kun je de vlooienplaag weg krijgen door heel goed schoon te maken, maar over het algemeen is er meer voor nodig, omdat de vlooien zich ook verstoppen.

Bestrijder inschakelen

Voor het verwijderen van alle vlooien is vaak een professionele bestrijder nodig. Een bestrijder behandelt voornamelijk de vloer met insecticide. Het gif werkt nog vier tot zes weken door, waardoor de meeste plagen na een enkele behandeling uitgeroeid zijn. Na de behandeling is het belangrijk om over de vloer te lopen en het liefst een beetje te stampen, door de trillingen springen de vlooien op en komen ze in het gif terecht.

Hoe krijgt mijn huisdier vlooien?

Vlooien worden vaak buiten opgelopen, maar dit kan ook binnen zijn. Afhankelijk van de temperatuur, bij warm weer worden vlooien eerder buiten opgelopen. Vlooien bijten je huisdier en zuigen zijn bloed op. Door het voeden met bloed, is de vlo in staat om zich voort te planten. De verspreiding kan erg snel gaan, zo lang de vlooien bloed in de buurt hebben. Om ervoor te zorgen dat de vlooien jouw huisdier met rust laten, is het aan te raden om gebruik te maken van vlooiendruppels en/of een vlooienband. Helaas is dit niet altijd genoeg, mochten de vlooien toch toeslaan, regel dan een anti-vlooienmiddel bij de dierenarts!

Vlooien in huis

Vlooien in huis zijn alles behalve wenselijk, je meubelen kunnen helaas niet behandelt worden met insecticide, stoffen hoezen kun je wassen. Maar de rest van de meubelen dien je goed te reinigen. Mocht dit de plaag niet verhelpen? Dan kan het zelfs zijn dat je meubels moet vervangen! Probeer dit te voorkomen door je huisdieren regelmatig te beschermen tegen vlooien.